Каним Ви на по чаша вино в първата седмица на есента

Дегустация на вина от Винарска изба „Братя Минкови” на 25 септември

 

Виното е сред най-разпространените алкохолни напитки с от 7 до 15% алкохолност, предпочитани от милиони хора по цял свят, независимо дали към обяда, вечерята, десерта или по специален повод (по-често пенливите вина).

 

Дали заради невисокото съдържание на алкохол или пък заради изискания  елегантен вид – еденици са хората, които не консумират нито един вид вино.

 

А те са много – освен бели, червени, оранжеви и розета, пенливи, искрящи и непенливи, сухи, полусухи и т.н. и т.н, вината вътре във всяка категория се дялят на сортове – шардоне, сира, траминер, ризлинг, каберне совиньон, мерло, пино ноар и стотици други!

 

Интересно е, че абсолютно всяко вино може да бъде подложено на лабораторни изследвания и да се установи неговата алкохолност, захарност, обща киселинност, относително тегло и фенолна запасеност, но те не са показателни за качеството и вкуса. При еднакви стойности на две изследвани вина те могат да имат съвършено различни вкусови качества. Разбира се, да не забравяме и индивидуалните особености и възприятия на отделния човек, реакцията на вкусовите рецептори, асоциациите, които прави за едно и също нещо и т.н.

 

Обонятелните ни рецептори могат да възприемат по-голяма гама от аромати, отколкото са думите в българския език. Точно затова при описанието на едно вино се разчита на все още ненапълно стандартизирани термини и начини на изразяване. Това е световна практика. С други думи – професията на сомелиерите никак не е лека и не е просто забавна, а си е доста отговорна и важна, за да можем всички ние винаги да се наслаждаваме на перфектно вино, независимо от повода.

 

И все пак – когато си избираме вино не разчитаме винаги на експертите, нали? И няма как да е така, разбира се. Как избирате виното, което купувате? Какво гледате? Знаете ли как да дегустирате виното си, когато Ви го поднасят в ресторанта?

 

Каним Ви при нас, в E-motion Club, където заедно „да надникнем в тайната градина“ на Винарска изба „Братя Минкови“.

 

На 25 септември (четвъртък) освен че ще опитаме от първокласните им вина от сортовете шардоне, сира и каберне совиньон ще научим и малките тайни на изкуството да опитваме и да се наслаждаваме на вина.

 

Очакваме Ви в 19.30 часа в Английския ни салон да открием новия сезон на дегустации в E-motion Club.

 

Вход: 20 лв.

За резервации: 0888 88 62 40

Покана за дегустация на вино

 

Comments are closed.